Dana 13. ožujka 2020. donesena je Odluka o proglašenju epidemije bolesti COVID-19 na području Republike Hrvatske. Temeljem preporuke Kriznog stožera Ministarstva zdravstva i potrebe dodatne zaštite naših pacijenata, Specijalna bolnica Sveti Rafael Strmac uvela je sljedeće mjere:

  1. KONTROLNI PREGLEDI
  2. NOVE SMJERNICE ZA PRIJEM BOLESNIKA
  3. POSTUPCI PRLIKOM PRIJEMA
  4. INFORMACIJE ZA HOSPITALIZIRANE BOLESNIKE

KONTROLNI PREGLEDI:

Psihijatrijska ambulanta i Dnevna psihijatrijska bolnica

• Odgađaju se kontrolni pregledi u psihijatrijskoj ambulanti te Dnevna psihijatrijska bolnica, ovisno o epidemiološkoj situaciji naručivat će se bolesnici u novim terminima.

• Svi bolesnici, koji su do sada redovito kontrolirani i/ili pregledavani u psihijatrijskoj ambulanti Specijalne bolnice Sveti Rafael, mogu dobiti konzultaciju dr. med. spec. psihijatra posredstvom A5 ili D1 uputnice, uz prateće popratno pismo izabranog liječnika opće medicine.
 Uputnicu i popratno pismo je potrebno poslati na e- mail adresu Info centra Bolnice prijemna.ambulanta@bolnicavstirafael.eu u periodu od 10,00 do 14,00 sati.

NOVE SMJERNICE ZA PRIJEM BOLESNIKA

Odjel kroničnih duševnih bolesti i Odjel palijativne skrbi i dugotrajnog liječenja

Obzirom na aktualnu epidemiju COVID-19, a na temelju naputaka nadležne epidemiološke službe, Povjerenstva za prevenciju i kontrolu infekcija Bolnice te odluke stručnog kolegija Bolnice prijem, kako palijativnih tako i psihijatrijskih bolesnika, moguć je na slijedeći način:

1. Potencijalnog bolesnika za premještaj u našu Bolnicu je potrebno testirati na virus Sars- Cov-2. Premještaj je moguć uz predočenje negativnog nalaza na virus Sars-Cov-2 u pisanom obliku, ne stariji od 48h (max.72h). Treći dan nakon prijema ( nakon 72 sata) bolesnika u Bolnicu će se komunicirati sa odjelom sa kojeg je bolesnik premješten kako bi se propitalo trenutno stanje vezano uz potvrđene osobe na COVID -19 ili sumnje na COVID-19 infekciju.

2. Prije premještaja bolesnika, unatoč prispjeću negativnog nalaza bolesnika na virus Sars-Cov-2, nužno je javiti ukoliko je netko iz ustanove iz koje se bolesnik premješta (bilo zdravstveni djelatnik i/ili bolesnik) unutar 48 sata prije premještaja bolesnika, u tijeku obrade ili mu je potvrđen nalaz na virus Sars-Cov-2 ,

3. Prijem bolesnika iz kuće i/ili udomiteljstva je moguć uz uredan epidemiološki nalaz liječnika obiteljske medicine.
Epidemiološka anamneza uključuje podatke vezane za samog bolesnika i sve njegove kontakte, kako unutar tako i van kućanstva. Sumnja na infekciju COVID-19 postavlja se u slučaju kad su zadovoljeni sljedeći kriteriji: prisustvo akutnih respiratornih simptoma (nagli početak barem jednog od sljedećeg: kašalj, povišena tjelesna temperatura, kratkoća daha) koje nije moguće objasniti drugom etiologijom, putovanje ili boravak u zemlji/području s lokalnom ili raširenom transmisijom bolesti unazad 14 dana prije početka bolesti i/ili bliski kontakt s osobom koja je klasificirana kao vjerojatan ili potvrđeni slučaj COVID-19.

4. Temeljem odluke stručnog kolegija Bolnice uz konzultaciju sa nadležnim epidemiologom, u nekim slučajevima, prije prijema bolesnika iz kuće/udomiteljstva će se zatražiti test na virus Sars-Cov-2, posredstvom izabranog liječnika obiteljske medicine.

5. Djelatnici Informativno-koordinacijskog centra Bolnice će uz ranije uzetu epidemiološku anamnezu ( vidi: Epidemiološki upitnik), prilikom prijema bolesniku provjeriti vitalne parametre i postojanje akutnih respiratornih simptoma. U slučaju postavljenja sumnje na COVID – 19 infekciju, prijem bolesnika neće biti moguć.

Molimo zatraženu dokumentaciju za psihijatrijske bolesnike poslati na e- mail adresu Info centra Bolnice prijemna.ambulanta@bolnicasvetirafael.eu, fax: 035 386-772

U slučaju nejasnoće stojimo vam na raspolaganju pozivom na broj telefona 035 386 703.

Zatraženu dokumentaciju za palijativne bolesnike molimo poslati na e- mail adresu Info centra Bolnice narucivanje@bolnicasvetirafael.eu, fax: 035 386-772

U slučaju nejasnoće stojimo vam na raspolaganju pozivom na broj telefona 035 386 742.

POSTUPCI PRILIKOM PRIJEMA BOLESNIKA U BOLNICU

• Prijemi bolesnika se odvijaju bez pratnje od strane obitelji, tj. suradnika u liječenju ( osobito ukoliko imaju respiratorne poteškoće i/ili povišenu temperaturu). Suradnik u liječenju bolesnika će biti pozvan telefonom od strane odjela nakon prijema bolesnika,
• Ukoliko pratnja bolesnika ipak dođe, nakon prihvaćanja bolesnika od strane djelatnika bolnice obavezni su napustiti prostore Bolnice,

• Osoblje sanitetskog prijevoza obavezno je nositi zaštitnu masku i rukavice prilikom prijema i otpusta bolesnika, koje se obavlja u predprostoru Bolnice,
• SVI koji ulaze u bolnicu moraju obavezno dezinficirati ruke dezinficijensima koji se nalaze na ulazima u Bolnicu,

INFORMACIJE ZA HOSPITALIZIRANE BOLESNIKE

• Posjete ležećim pacijentima su zabranjene, a higijenski pribor i ostale potrepštine predaju im se u dogovoru s osobljem odjela ( postupanje prema epidemiološkim smjernicama),

  • Ukinute su i posjete stručnih suradnika i ostale poslovne posjete,
  • Zabranjeno je donošenje i naručivanje hrane izvana,
  • Paketi za bolesnike se primaju iznimno, nakon čega će se postupati prema epidemiološkim smjernicama,
  • Način informiranja o stanju pacijenta bit će određen prilikom poziva suradnika u liječenju bolesnika

© 2017 Developed by mediain.hr

Epidemiološki upitnik:

1. S kim bolesnik živi ? Nabrojiti članove kućanstva?
2. Druge osobe koje dolaze u kuću bolesnika?
3. Gdje se kreće bolesnik ili drugi članovi kućanstva?
4. Je li posjetio bilo koju zdravstvenu ustanovu u posljednjih 14 dana?
5. Ispitati ponašanje tj. pridržavanje svih preporuka stožera civilne zaštite a vezano uz prevenciju COVID-19 infekcije bolesnika/članova obitelji.
6. Da li je bolesnik ili ukućani putovao/boravio u zemljama ili područjima gdje je detektirana COVID-19 infekcija unazad 14 dana? Ako da, koja zemlja/zemlje/područja? Datum kad je došao u RH?
7. Da li je bolesnik ili član obitelji bio u kontaktu sa oboljelom osobom ili osobom pod sumnjom od COVID -19 infekcije ( osobe u karanteni ili samoizolaciji)?
8. Da li bolesnik i/ili članovi obitelji ( udomiteljske obitelji) imaju akutne respiratorne simptome ( povišenu tjelesnu temperaturu, kašalj, grlobolju, kratak dah…)?